Texter av Jenny Ägirsdotter

La Perm
En La Perm är en katt som inte nöjer sig med ett liv vid sidan om - den vill vara med sina människor i stort och smått, inget får du göra utan inblandning av en hjälpsam La Perm.
Det är en väldigt social katt och den knyter starka band med sina ägare, den uppskattar direkt ögonkontakt och pratar gärna med sin mjuka kvittrande röst.
Permen är intelligent, vänlig och lekfull, och tackar varken nej till apportlek,  koppelpromenad eller en mysstund i soffan. Den är en avslappnad och självsäker varelse och en utmärkt problemlösare.
La Permen finns som både semilång- och korthår. Korthåren har vågig päls och svans som en flaskborste,
medan semilånghåren kan ha vågor, lockar eller hårt krull över hela kroppen och en yvig plymsvans samt halskrage och krusiga tofsar bakom öronen.
Pälsen är mycket lättskött, en genomkamning då och då räcker långt!
Det kan födas ungar med rak, lockig eller nästan nakna (BS-born straight, BC-born curly, BB-born bald), där de nakna får lockig päls med tiden - dessa BB-katter förekom mest i rasens tidiga år.
La Permens rexanlag är dominant, så det behövs endast en lockig förälder för att få lockiga barn och det är även därför det kan födas släta ungar efter två lockiga föräldrar.
Rasen är sund och frisk och har hög fertilitet.

Utseende
La Permen är en medelstor katt av lätt elegant typ med muskulös kropp och höga ben, högre bak än fram, och en elegant hals.
Huvudet är något kilformat med mjuka konturer och en lätt inbuktning vid näsroten. Nosen är medium lång, bred och med framträdande runda morrhårskuddar och en stark haka.
De mellanstora öronen (hellre större än mindre) är placerade i kilformens förlängning.
Ögonen är uttrycksfulla och mandelformade och kan vara i vilken färg som helst. Svansen är lång och avsmalnande. La Permen finns i alla färger och mönster, inklusive vitfläck i alla grader och maskat.
La Permen är nu fullt Godkänd i Sverak och FIFe!
De släta La Permerna registreras med *84* som tillägg i EMS-koden.

Standard FIFe
Gruppindelning vid utställning.
Standarden på Svenska (översatt av mej)
Power Point Presentation av standarden

----------------------------------------------------------------------------

Hälsa:
Endast individer med blodgrupp A skall användas i La Perm-aveln och så vill vi att det skall förbli !
(ännu har ingen B-blods-LaPerm upptäckts, vad jag vet, utan endast ett fåtal bärare.)
Detta gör blodgruppering viktigt!
Tyvärr har det även rapporterats om fall av HCM hos tidiga La Perm, liksom hos alla andra kattdjur vi känner till,
och därför har vi valt att följa PawPeds eller Nordiska RexRingens
program mot HCM som du kan läsa om här och här.
De katter som används i vårt avelsprogram testas för HCM.
Studier gjorda av felingenetik-forskare vid U.C.Davies har visat att genen för PK-brist finns hos ett stort antal raser,
samt huskatter - La Permen inkluderad - så from 2013 gäller det att även testa för PK. Detta görs med ett DNA-test via Langford eller U.C.Davies
Ett nytt lab (2018) i Finland - MyCatDNA - erbjuder en komplett DNA-panel med 42 olika sjukdomar plus färger, mönster och andra gener, samt en exakt siffra för inavelsberäkning vilket är ett fantastiskt redskap för uppfödare

Alltså: för avel gäller blodgrupp, PK-brist och HCM!!!

! Dock skall påpekas att en katt som är bärare av PK inte kan bli sjuk !
För att drabbas av själva sjukdomen krävs två uppsättningar av genen, därför skall våra avelsdjur som idag testats som bärare EJ tas ut avel - detta skulle vara förödande
för vår avelsbas - utan dess avkomma testas i sin tur för att endast gå vidare med fritestade individer. Då är problemet snabbt löst!

Det är också viktigt att testa sina avelsdjur för FIV- och FeLV (dessa är virus) inför parning, om de utsatts för risk för smitta tex genom tidigare parning eller bett. (dessa virus smittar genom kroppsvätskor)

------------------------------------------------------------------------------

Ursprung och historia:
Det började på en körsbärsfarm nära The Dalles i Oregon, USA, våren 1982.
En spontan mutation uppstod i en koloni ladugårdskatter. En liten kattunge, i en kull på sex stycken, föddes naken eller skallig (bald) med ett tydligt tabbymönster på huden.
8 veckor senare hade kattungen börjat få en mjuk och lockig päls, och vid 4 månaders ålder var den lilla katten, nu kallad Curly, full av mjuka lockar.
Ägaren, Linda Koehl, som var okunnig om katters genetik accepterade sin lilla mutant som unik men funderade inte så mycket mer över det.
Curlys päls var så mjuk och inbjudande att ta på att ägaren kom på sig själv med att alltid plocka upp henne för en kelstund,
hon upptäckte också att Curlys temperament var annorlunda jämfört med de andra katternas.
Men det var nära att La Permen aldrig blivit till över huvud taget då Curly en kylig morgon hade krypit in under fläktkåpan på ett fordon för att värma sig.
Linda hörde hennes skrik när hon startade motorn, hon lyckades få ut katten, sargad men vid liv.
I Curlys första kull föddes alla fem kattungarna nakna som sin mor, och nakna kattungar fortsatte att födas då och då.
Linda började intressera sig för avel, och hon separerade katterna från varandra och började planera aveln. Det visade sig att rexgenen hos La Permen var dominant och ärvdes av både honor och hanar.
Linda Koehl döpte sin ras till La Perm, för att pälsen påminde om ett permanentat hår. Rasen togs emot med stor entusiasm och vann snabbt popularitet bland domare och kattfolk.
Inom de förbund där rasen är godkänd tillåts tillsvidare utparningar med huskatt av lämplig typ. (i brittiska GCCF tillåts endast utparning med vissa raskatter).
Inom FIFe ansöker vi om utaparnings/kontrollavelstillstånd hos det nationella förbundet med motivering, bilder osv.
Tidigt skedde inblandning av olika katter, mest bondkatter, men även några raskatter,
och detta har gett en bra genetisk diversion redan från början och man har varit noga att behålla den typiska personligheten hos rasen.

Till Sverige kom den första La Permen 2003, en kastrathona, Golightly Sun Is Shining.
Året därpå anlände de första fertila representanterna, Crearwy Madryn merch Cari från Wales och Quincunx Qinkifurr från England, och i januari 2005 föddes den första svenska kullen. Många kattungar har fötts sedan dess men rasen är fortfarande relativt ovanlig i Sverige.
Vidare har det importerats fler avelskatter från bla Australien, USA, Canada, Tyskland, England och Österrike.
Finland fick sin första La Perm år 2006 och under 2009 kom de första La Permerna till Norge och Danmark, alla svenskfödda!
Andra svenska permar har flyttat till Holland, Tyskland, Österrike och Grekland, Japan och Taiwan.
I början registrerades Sveriges La Permkattungar i IDP, men nu går övervägande delen genom Sverak, och så här ser statistiken ut:
år 2004...1 st
2005...
2006...10 st
2007...20 st
2008...26 st
2009...36 st
2010...27 st
2011...52 st
2012...66 st
2013...71 st
2014...79 st
2015...83 st
2016...158 st